tiistai 10. syyskuuta 2013

TEIN SEN! 10km alle 50min!

Kuten huomasitte jo viikon treenit-postauksesta, todella kävin lauantaina hakemassa revanssin kympin juoksulta, ja sain sen! 10km alle 50min! Eihän se nyt mikään huippuaika todellakaan ole, mutta kuitenkin jonkinlainen milestone, ainakin itselleni.

Lähtökohdat juoksuun ei olleet mitenkään ihanteelliset, on tullut treenattua monta viikkoa ihan kovaa, eli ei todellakaan mitenkään herkistellen… Vielä viime viikolla puolitoista vapaapäivä riitti piristämään jalat lauantai-illaksi, mutta nyt kun juoksu oli jo aamupäivällä ja taas yksi treeniviikko takana, eivät jalat olleet millään lailla pirteät. Tein minkä voin tankkauksen suhteen lauantaiaamuna, ja ryntäsin Lauttasaareen ilmoittautumaan kisaan. Pikaiset irrottavat venytykset ja lähtöviivalle. Fiilistä ei parantanut se, että olin kiireessä ja jännityksessä sulkenut palkkarisheikkerin huonosti, ja 3dl suklaalitkua oli levinnyt treenikassiini, eli tiesin ettei palkinto odota maalissa…

Juoksu tuntui heti alusta asti kauhealta. Jalat painoi tonnin kipale ja perse toisen mokoman, happi ei kulkenut ja juoksu ei huvittanut. Ensimmäinen kilsa tuntui megapitkältä, ja pitkäjalkaiset miehet painelivat jonossa ohi. Yritin kuitenkin ylläpitää suht reipasta tahtia, tulostahan tänne oli tultu tekemään eikä hauskaa pitämään. Ensimmäinen kilsa menikin melko reippahasti, lähes neljään minuuttiin. Sen jälkeen vaan yritin ylläpitää tahtia, ja kilometrivauhdiksi muodostui tasainen 5min/km. Puolimatkassa kello näytti vähän reilu 24min, eli varsin positiivinen signaali aikataulua ajatellen!

Vähän puolimatkan jälkeen alkoi tulla jo melkein huono olo, vähän huimausta ja heikotusta, ja ehkä ensimmäistä kertaa ikinä kävi sellainen ajatus mielessä, että entä jos vaan jättäisin kisan kesken ja kävelisin himaan?! Totesin kuitenkin että juostaan nyt ainakin juomapisteelle 6km kohdalle. Sen jälkeen totesin, että nythän ollaan kuitenkin jo voiton puolella, eli jatketaan nyt vaan. Vaikka juoksufiilis oli nollassa, yritin pitää sen tavoitteen mielessä ja katsella kelloa, joka näytti että on täydet mahdollisuudet päästä tavoiteajassa maaliin sen kummemmin kirimättä, kunhan vaan ylläpitää vauhtia. Kuitenkin, jokainen kilometrikyltti oli pieni voitto. Fiilistä auttoi se, että juostiin tasatahtia punapaitaisen miehen kanssa, joka oli puolimatkan hujakoilla kysellyt tavoiteaikaani ja missä nyt mennään. Juoksun jälkeen heppu tulikin kiittämään "vetoavusta", mikä lämmitti mieltä.

Varsinkin viimeisen kilsan ajan pidin kelloa visusti silmällä, nyt oltiin jo niin lähellä etten kerta kaikkiaan suostunut siihen, että aikani olisi yhtään yli sen 50min. Minkäänlaista loppukiriä en todellakaan saanut aikaiseksi, mutta maaliin pääsin, ja ajassa 49:53!!!! Maalissa törmäsin viisiottelukaveriini, joka oli tuonut paikalle ulkomaanvahvistuksen eli suomessa treenaamassa olevan israelilaisen viisiottelijan, joka meni ja voitti koko kisan (naisten sarjan) ajalla 41:30, ja fiilisteltiin yhdessä hyviä tuloksia.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Itsensä voittaja, kisan voittaja, ja jalkansa murtanut kannustaja
Juoksureitti oli tosi kiva, ympäri Lauttasaaren rantoja enimmäkseen hiekkateillä, aurinko paistoi ja kevyt tuulenvire piti huolen siitä ettei ollut liian kuuma, melko sopivasti mäkiä. Tämä tapahtuma kannattaa siis pistää korvan taakse tulevia vuosia ajatellen! Viime vuonna juoksijoita oli ollut parisensataa, ja veikkaan, että tänä vuonna osallistujamäärä oli jonkin verran suurempi.

Olen edelleenkin vähän ihmeissäni siitä, että noin huonona päivänä sain tuloksen tehtyä. Tulos oli ihan puhtaasti taisteluvoitto itsestäni, ja kertoo ainakin itselleni siitä, että sitä kuuluisaa päättäväisyyttä ja henkisiä voimavaroja taitaa olla enemmän kuin luulinkaan. Jos tuolla fiiliksellä ja kunnolla sain tällaisen tuloksen aikaan, ei vähän paremmilla edellytyksillä ja parempana päivänä pitäisi olla kovinkaan suuri ongelma nipistää tuosta ajasta pari minuuttia pois! Se jää kyllä varmaankin ensi kauden lämpimille keleille. Ehkä talven juoksutavoitteeksi voisi ottaa parannella Cooper-tuloksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti