maanantai 18. marraskuuta 2013

Miekkailutuomaroinnista

SM-kisoissa huomasin joutuneeni yhtäkkiä miekkailutuomariksi. Ja se jos mikä vaatii keskittymistä ja läsnäoloa - ei mitään suuria vahvuuksia minulle... Tuomarina täytyy samalla olla kartalla siitä, mikä pari ottelee seuraavaksi, pystyä kellottamaan aikaa, tuomita pisteet, pysäyttää tarvittaessa ottelu ja pitää kirjaa pisteistä.


Komennot:

Etês-vous prêts - Pre -"Oletteko valmiit?
Allez - "Alee" - Aoittakaa
Halte -"Halt" - Seis

Komentoja käytetään miekkailuotteluissa. Tuomari kysyy miekkailijoilta "Pre", johon miekkailijat voivat vastata joko sanomalla "Oui", tai menemällä varoasentoon. Sen jälkeen tuomari antaa luvan sanomalla "Allez", jolloin ottelu voi alkaa. Kun tulee pisto, tuplapisto, miekkailja menee miekkailualueen ulkopuolelle, miekka osuu esimerkiksi seinään, aika ylittyy, miekkailija kaatuu tai flessin yhteydessä toinen miekkailija ohittaa toisen saamatta pistoa, tuomari huutaa "Halte", jolloin ajanotto pysähtyy. Jos kyseessä oli pisto, tuomari osoittaa, kummalle pisto meni, jos jokin muu tilanteista, tuomari saattaa komentaa miekkailijat esimerkiksi aloitusviivoille tai jatkamaan siitä kohdasta, mihin tilanne jäi. Viisiottelumiekkailussa yhden ottelun maksimiaika on minuutti. Jos minuutin sisään kumpikaan ei saa pistoa, molemmat saavat ottelusta nolla pistettä.

Viisiottelumiekkailun kilpailuissa miekkailijat jaetaan pareihin ja kaikki ottelevat toisiaan vastaan niin, että kierto menee pareittain. Oheisessa kuvassa näkyy kahden parin kahden ottelun tulokset pöytäkirjassa. Yleensä viisiotelukilpailuissa miekkaillaan jokaista kilpailijaa vastaan useampi ottelu. Tuomari pitää pisteistä kirjaa ja toinen parin jäsenistä käy allekirjoittamassa pöytäkirjan.Kun ottelut on oteltu, pöytäkirjat kasataan yhteen ja lasketaan otteluista saadut pisteet, jotka puolestaan pisteytetään viisiottelun sääntöjen mukaan. Mikäli viisiottelija voittaa 70% otteluista, hän saa 1000 pistettä. Yli ja alle 70% menevät pisteytetäänkin sitten laskukaaviota noudattaen. Esimerkkilaskukaavio: kilpailuun osallistuu 36 viisiottelijaa - tällöin 25 ottelua täytyy voittaa, jotta saavuttaa 70% otteluvoitoista ja saadaan 1000 pistettä. Jos miekkailija voittaa yli 70% otteluista, tulee jokaisesta yli menevästä otteluvoitosta 24 viisiottelupistettä 1000 pisteeseen lisää. Jos taas 70% alittuu, jokaisesta vähennetään 24 pistettä. Sekavaako? Ehkä hieman. Otetaan konkreettisempi tilanne. Viisiottelijoita kilpailussa 36, Maija voittaa 30 ottelua. Lopullinen pistemäärä on 1000+(5x24)=1120 pistettä. Kari voittaa 21 ottelua, lopullinen pistemäärä on 1000-(4x24)=904 pistettä. Jotta tämä ei menisi "liian helpoksi", on eri kilpailijamäärille erilaisia pistemääriä... Tarkemmat laskukaavat ja muut ohjeet miekkailusta löytyvät viisiottelun säännöistä, joita voi iltalukemisiksi lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti