Miekkailuvarusteissa tärkeintä on turvallisuus ja mukavuus. Aikuisten kisavaatteiden pitää sääntöjen mukaan olla 800N-vahvuisia, ja maskin 1600N. Moni on varmaan kuullut jostakin onnettomuudesta joka on käynyt miekkaillessa, ja usein tähän on ollut syynä erikoinen tilanne, käsittämättömän huono tuuri ja puutteelliset varusteet. Nykyään jokaisissa kisoissa ennen ensimmäistäkään matsia tuomari tarkistaa kaikkien varusteet, että ne ovat asianmukaiset. Vaatteiden pitää siis kestää tarpeeksi suuri paine, jotta ne suojaavat vartaloa vahvan piston tullessa (vaikka katekenneellakin ja siksi terävällä miekalla), eivätkä mene rikki. Treeneissä saa tietenkin käyttää kevyempiäkin vaatteita.
Miekkaillessa yksi suurimmista haasteista on kaikkiin varusteisiin sonnustautuminen. Olen siis miekkaillut säännöllisesti reilusti yli vuoden, ja silti se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että aina unohtaa pukea jotain, ja joutuu riisumaan ja pukemaan uudestaan. Liikkuvia osia on yksinkertaisesti liikaa! Valmentaja uhkailikin joskus, että laittaa meidät kuukaudeksi palomieskouluun, jotta opittaisiin pukemaan ripeämmin, kun matsien alku aina kestää ja kestää kun pukeimisessa menee niin kauan...
Alavartalossa on housut ja sukat. On makukysymys mitä jättää miekkailuhousujen alle, jotkut tykkää jättää jumppahousut alle, jotkut pienet shortsit, ja jotkut vaihtaa housut kokonaan. Miekkailusukat ovat suhteellisen paksut valkoiset polvisukat. Itse omistan vieläkin vain yhdet, ja olenkin herättänyt hilpeyttä käyttämällä niiden ollessa pesussa ratsastussukkia miekkailessa. Ei siis ole kovin tarkkaa mitä sukkia käyttää, mutta kisoissa niiden varmankin pitää olla valkoiset.
Tässä näkyy nuo litteäpohjaiset miekkailukengät. |
Perus puketutumiskaaosta. Tuosta myös näkyy, että jotkut tykkäävät pukeutumisjärjestyksessä on erilaisia mieltymyksiä, jotkut laittavat plastronin rintapanssarin alle ja jotkut päälle. |
Päällimmäiseksi puetaan sitten miekkailutakki. Takin alle tosin pitää muistaa virittää niinsanottu körpperi, eli sähköjohto joka kulkee miekasta seinään. Miekkailutakissa on haaroista kulkeva kuminauha pitämässä takin paikoillaan, vaikka venyttäisikin pitkään syöksyyn. Vielä maski päähän, hanska ja miekka käteen, körpperi kiinni ja menoksi! Kypärän alla moni tykkää pitää jonkinlaista pääpantaa, jotta hiukset pysyvät paremmin kurissa ja poissa silmistä.
Tässä näkyy hyvin tuo körpperi, joka on kiinnitetty miekkaan ja sähköjohtoon. |
Itse olen näin harrastuksen alkuvaiheessa kahden vaiheilla välineiden hankkimisesta. Lainakamoja kun voi toistaiseksi käyttää, mutta ne eivät ole yhtä mukavia ja turvallisia, kuin omat ja sopivat olisivat. Lisäksi aikaa tuhraantuu joka kerta siihen, kun varaston kätköistä yrittää löytää jotain, joka mahtuu päälle, mutta ei toisaalta ole kymmentä kokoa liian iso.
VastaaPoistaToisaalta noi varusteet maksaa aivan tuhottoman paljon, ja jotenkin tuntuu typerältä laittaa monia satoja euroja sellaiseen lajiin (tai siis varusteisiin), jota on harrastanut vasta parin kuukauden ajan. :/ Jossain vaiheessa ne on kuitenkin hommattava, jos lajia meinaa jatkaa, mutta missä kohtaa on sitten se oikea aika?
Ostitko sä kaikki varusteet kerralla vai osissa, ja miten pitkään harrastit lainakamoilla?
Moi Heli :) Me tehtiin miekkailukamojen yhteistilaus, ja tilattiin halvat harjoittelukamat kiinasta. Taidettiin tilata ne loppusyksystä kun oltiin aloitettu syyskuussa, ja saatiin ne sitten alkuvuodesta. Tosin mun tilauksessa oli vähän hässäkkää, eli kamakokoelma on vähän sekalainen... Mutta ne oli tosiaan 350N, eli niillä ei saa kisata ollenkaan.
PoistaNäin jälkiviisaana neuvoisin ehkä keräilemään miekkailukamoja pikkuhiljaa ja ostamaan samantien kunnolliset. Oulussa on tosi hyvä palvelu, ne lähettelee edestakaisin kamoja kunnes löytyy sopivat, ja Tapilta voi myös ostaa kisikseltä. Ja itse siis tosiaan edelleen keräilen kamoja, miekkoja pitäisi olla lisää, samoin körppereitä, miekan korjailuvälineitä, hanska, sukkia... ja mun plastron on joku jostain saatu retsoversio, jonka kiinnityssysteemi on epämääräisellä narulla :D
Juu, niin olen vähän ajatellut, että ostan kerralla sellaiset kamat, joita ei tarvitse alkaa vaihtamaan jos joskus päätyy kisakentille. Tosin olen maailman anti-kilpailuhenkisin ihminen, eli voi hyvin olla, etten tule koskaan kisaamaan...
VastaaPoistaOletko sä siis ostanut niiden Kiinasta tilattujen tilalle uudet varusteet, vai millä kamoilla olet kisoissa kiertänyt?
Kurjaa, kun Helsingissä ei ole mitään kauppoja, missä voisi käydä sovittamassa eri merkkien eri malleja ja löytää parhaiten itselleen sopivat kamat, niissä kun kuitenkin on jonkin verran eroja. Ja toisekseen, miten paljon viitsii laittaa rahaa, kun niitä 800N varusteitakin on saatavilla eri hintaluokissa.
No toivottavasti ainakin harjoituskisoihin joskus päädyt! Mulla on tosiaan nykyään toisetkin miekkailukamat kisakäyttöön. On kyllä ihan kätevääkin kun on kahdet, niin ehtii vähän paremmin pesuun!
PoistaJa on tosiaan kurjaa ettei ole Helsingissä kauppaa, mutta tosiaan Tapilla on kisiksellä jonkin verran kamaa, ja jos haluaa oulusta tilattavia kamoja niin kannattaa kysellä josko voisi sovittaa jonkun muun kamoja :)
800N-vahvuisiakin on erihintaisia, itse halusin sitten ne kunnolliset joustavat, kun nekin on jo ihan tarpeeksi panssarimaiset. Tulee loppupeleissä halvemmaksi ostaa kerralla ne mitkä haluaa, kuin ostella parin vuoden välein uusia kamoja. Ja miekkailuvaatteet kestää oikein hoidettuina ikuisuuden!