torstai 7. marraskuuta 2013

Hevosen varusteet esteratsastuksessa

Palaamme pitkästä aikaa varustepostauksien pariin, ja tällä kertaa pääosassa on hevonen. Ratsastajan varusteita esteratsastuksessa on käsitelty jo täällä. Aihe on sen verran laaja, että jotta pysyttäisiin minkäänlaisissa järkevissä pituuksissa tekstin suhteen, käsittely jää aivan pintaraapaisuksi, mutta yritetään kattaa edes perusasiat. Yritin pitää mielessä, että ratsastus saattaa olla jollekin yhtä vieras laji kuin esim. miekkailu meille aiemmin, tässä on siis sen verran palikkatietoa että hevosihmiset voivat suosiolla jättää lukematta :)

Hevosella on kaikissa jaloissa suojat, etujalkojen suojat ovat Eskadron Flexijump-jännesuojat, jotka joustavat kun hevonen koukistaa jalkojaan hypätessä. Yleissatulan satulavyössä on ylimääräinen pehmuste, koska hevosella oli harvinaisen herkkä iho itikanpuremista johtuen. Satulassa näkyy myös selkästi jalustin ja jalustinremmi. Suitsissa on kuolaimena oliivikolmipala.

Satula
Se (yleensä) nahkainen penkki, joka laitetaan hevosen selkään ja jossa ratsastaja istuu, on nimeltään satula. Näitä on erimallisia eri käyttötarkoituksiin, ja meillä on luonnollisesti yleensä käytössä esteratsastukseen soveltuva satula. Estesatula eroaa esim. länkkäri- tai koulusatulasta siitä, että sen istuinosa on litteämpi jotta sieltä pääsee helpommin ylös esteistuntaan, ja samasta syystä siivet on muotoiltu niin että on mukava pitää jalustimet lyhyenä. Jalustimet ovat ne metallijalustat joissa jalkaa pidetään, ja jotka roikkuvat satulassa kiinni jalustinremmeistä, joiden avulla säädetään sitä kuinka korkealla jalustin on. Me hobittiryhmäläiset aika usein lyhennetään niitä urakalla :D

Kaikkein tärkeintä satulassa on, että se sopii hevoselle hyvin. Jos satula puristaa tai painaa jostain kohdasta, hevosen selkä kipeytyy, jolloin siitä tulee hapan ja yhteistyöhaluton, ja se saattaa saada pidempiaikaisiakin vaurioita jotka heikentävät sen käyttötarkoitusta.Satulan alla käytetään satulahuopaa, ja usein myös jonkinlaista pehmikettä satulahuovan ja satulan välissä.


Suitset
Se nahkaremmien sekamelska/kokonaisuus, joka hevosella on päässään ratsastuksessa, ja jonka avulla sitä osin ohjaillaan on nimeltään suitset. Suitsiin kiinnitetään kuolaimet, joihin puolestaan kiinnitetään ohjat, joita ratsastaja pitelee käsissään. Kuolaimia on varmasti satoja erilaisia, jotka vaikuttavat hevoseen eri tavalla. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että aina pyrittäisiin käyttämään mahdollisimman yksinkertaista kuolainta, ja vahvemman kuolaimen käytön pitää olla perusteltua. Vahvemmalla kuolaimella tarkoitetaan esim. ohuempaa kuolainta, tai kuolainta jossa hyödynnetään hieman vipuvartta, jotta se vaikuttaa hevoseen tehokkaammin. Näitä käyttävät vain kokeneet ratsastajat. Myös turparemmejä, eli turvan ympäri tulevia hihnoja on erimallisia, jotka saattavat tehostaa kuolaimen vaikutusta. Yksinkertaisimmillaan voidaan säätää sitä kuinka kireällä turparemmi on, tai käytetäänkö ns. alaturparemmiä (vertaile kuvissa olevia). Esteratsastajalle tärkeää on, että ohjissa on hyvä pito, itse pidän eniten ns. grippiohjista, joissa on kumiseosta.

Welmirolla on pelham-kuolain delta-ohjalla ja martingaali. Delta on tuo välikappale, jotta ei tarvita kahta ohjaa (kiinnitettynä kuolaimen ylä- ja alaosaan, mikä on toinen vaihtoehto).

Suojat
Yleensä esteratsastuksessa käytetään hevosilla jaloissa suojia. Yleiset käytössä olevat ovat jännesuojat, jotka suojaavat jalkaa iskuilta ja myös tukevat sitä jonkin verran. Jotkut hevoset lyövät virheellisestä jalka-asennosta johtuen jalkojaan kevyesti yhteen liikkuessaan, ja tällöin voi suosia hivutussuojia. Jos jalka kaipaa enemmän tukea, voidaan käyttää pinteleitä. Pinteleiden käärimisessä on tärkeää, etteivät ne ole liian kireällä, jolloin ne estävät jalan verenkiertoa, mutteivät liian löysällä, jolloin ne saattavat irrota kesken ratsastuksen, mikä saattaa olla erittäinkin vaarallista. Pinteleiden alla käytetään ohuita patjoja, jotka jakavat painetta tasaisesti.

Kaikilla hevosilla on pintelit etujaloissa. Keskimmäisellä hevosella on martingaali, oikeanpuolimmaisella gramaanit.

Apuohjat yms
Näiden perusvarusteiden lisäksi joillain hevosilla käytetään välillä lisävarusteita, niinkutsuttuja apuohjia. Yleisin näistä on martingaali, joka ehkäisee hevosta nostamasta päätään ylös, mikä heikentäisi sen ratsastettavuutta ja kontrolloimista. Ammattiratsastajat käyttävät usein sileällä ratsastuksessa gramaaneja, eli ylimääräisiä ohjia jotka kulkevat satulavyöstä vatsan alta tai sivuilta kuolaimen läpi ratsastajan käteen, ja rohkaisee hevosta kulkemaan peräänannossa. Apuohjiakin on varmasti vähintään kymmeniä erilaisia, mutta nämä ovat ehkä ne yleisimmät. Ja näistäkin käytetään mitä kummallisimpia lyhenteitä ja nimityksiä, esim. martingaali on usein Martti ta martsari...

Tässä kuvassa näkyy hyvin martingaali. Kun Ariane pitää päätään oikein, kuten kuvassa, martingaali on löysällä eikä vaikuta hevoseen.

Bonustieto, jolla voit lesota vielä tietämättömämmille: punainen rusetti hevosen hännässä kilpailuissa ei ole koriste, vaan varoitus muille siitä, että kyseinen hevonen saattaa potkia, joten siihen kannattaa pitää turvallinen etäisyys!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti