tiistai 5. marraskuuta 2013

Historian siipien havinaa

Eilisten miekkailutreenien yhteydessä pääsin selaamaan jo edesmenneen viisiottelijan Viktor Platanin vanhaa leikekirjaa. Platanin uraa tuntemattomille Wikipedia kertoo lisää. Historian siipien havina oli valtaisa ja leikekirja todella mielenkiintoista luettavaa. Pieneksi hetkeksi pääsin vuoden 1948 olympialaisten tunnelmaan mukaan ja vanhoissa lehtileikkeissä oli tosiaan sitä jotain.

Viktor Platan vuoden 1947 Puolustusvoimain mestaruuskilpailuissa

"Jos ammunta oli murheellista, niin sitä ilahduttavampaa oli katsella ottelijoiden uintia."

"Juoksun sankari ja samalla koko kilpailun suurin yleisösuosikki oli kuitenkin ranskalainen Lacroix, joka katkenneesta kädestään huolimatta ui eilen yllättävän hyvin ja tänään juoksussa saavutti peräti neljännen sijan."

"Tässä erässä ui belgialainen Wyt, joka ratsastuksessa mursi kyynärluunsa, mutta siitä huolimatta jatkoi sisukkaasti kilpailua."


Majuri Olavi Larkas, joka muuten tuli viidenneksi Lontoon kesäolympialaisissa vuonna 1948
Huhhuh. Aika hardcore-kamaa. Tähän aikaan säännöissä oli vielä aika paljon eroa nykysääntöihin. Ensinnäkin kaikki lajit kilpailtiin peräkkäisinä päivinä, jolloin kilpailupäiviä oli viisi. Hieman erilaista lähteä juoksemaan, kun alla ei ole kolmea muuta lajia. Toisaalta matkat olivat pidemmät.

  • Uintimatka 300 metriä ("tyyli on vapaa, kunhan ei haro käsipohjaa eikä potki pohjasta").
  • Juoksu 4000 metriä ("viimeinen laji ottaa loppumehut pois").
  • Ratsastuksessa 5000 metrin maastorata ("jossa niin ratsastajan kuin hevosen kiusaksi on radalla tavallisesti 18-20 erilaista estettä, jotka on ylitettävä määrätyssä järjestyksessä. Myös keskinopeus on määrätty, jotta lorvailijatkin saisivat osansa").
  • Miekkailussa puolestaan saattoi mennä koko päivä - esimerkiksi Lontoon olympialaisissa miekkailu aloitettiin aamulla klo 9 ja saatiin päätökseen illalla klo 19.
  • Ammunta on suoritettu "hermoja vaativana" kaksintaisteluammuntana - jossa siis kilpailtiin vierekkäin, ei vastakkain... 25 metrin ampumamatka, 165 senttiä korkeaan ja 50 senttiä leveään miehen muotoiseen tauluun 20 laukausta 5 laukauksen sarjoina.
Vähiten muutoksia sääntöjen osalta on tehty miekkailuun
-ja varusteetkin ovat hyvin nykyisen näköisiä...
Loppuun vielä piirustus vuodelta 1949 - yhdessä kuvassa kiteytettynä varsin mainiosti sen, mistä tässä lajissa oikein on kyse!

2 kommenttia:

  1. Onneksi selvensit tota kaksintaisteluammuntaa :D tuli ensin mieleen joku cowboyleffan kohtaus... -HH-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin mullekin tuli :D Mutta siihen aikaan tosiaan on ollut käytössä oikeat luodit, joten viisiottelijoiden määrä olisi kenties pienentynyt aika vauhdilla tällä tavalla...

      Poista