keskiviikko 19. syyskuuta 2012

"Basically, anyone doing the modern pentathlon thinks that the triathlon is for pussies."

Lajiesittely

On siis aika selventää tätä hulluakin hullumpaa lajia. Nykyaikainen viisiottelu (Modern Pentathlon) on ollut olympialajina vuodesta 1912. Lajin kehitti alunperin ranskalainen paroni Pierre de Coubertin, valiten sellaiset lajit, jotka vastasivat sen ajan sotilailta vaadittavia taitoja. Pyrkimyksenä oli kehittää laji, joka olisi henkisen ja fyysisen kestävyyden äärimmäinen koitos.

Nykyaikaisen viisiottelun lajeina on uinti, miekkailu, esteratsastus, juoksu ja ammunta. Nykyään kaksi viimeistä lajia on yhdistetty ampumajuoksuksi. Kaikki lajit kilpaillaan yhden päivän aikana. Päivä aloitetaan 200m vapaauinnilla. Seuraavana lajina on miekkailu, jossa kaikki (max 36 ottelijaa finaalivaiheessa) ottelevat kaikkia vastaan win or die-periaatteella minuutin pituisissa otteluissa. Sen jälkeen on vuorossa esteratsastus, jossa hevoset arvotaan, ja arvonnan jälkeen on 20 min aikaa tutustua hevoseen ja verrytellä sitä ennen radalle menoa. Arvokisoissa estekorkeus on 120cm. Viimeisenä lajina on ampumajuoksu, kansainväliseltä nimeltään CE (Combined Event). Siinä edellisten lajien aikana kerätyt pisteet käännetään sekunneiksi, ja kisaa siinä vaiheessa johtava lähtee ensimmäisenä, ja muut tulevat perässä takaa-ajoperiaatteella. Ampumajuoksussa ammutaan heti lähdön jälkeen viisi taulua (eli ammutaan kunnes on osunut viisi kertaa), sitten juostaan 1km takaisin ampumapaikalle, ammutaan taas viisi taulua, juostaan sama lenkki, ammutaan viimeisen kerran ja juostaan vielä 1km maaliin. Ensimmäisenä maaliin ehtinyt on voittaja. Juoksu on yleensä maastojuoksua, joka on vielä haastavampaa ja monipuolisempaa kuin ratajuoksu.

Kyseessä on siis erittäin monipuolinen laji, jossa "etsitään täydellistä urheilijaa" (kuulin tämän lajin infotilaisuudessa). Löysin hiljattain nettisivun, jossa listattiin kaikista ihmeellisimpiä olympialajeja, ja tämä laji oli päässyt sijalle 2 :D Kuva ja otsikon sitaatti samasta paikasta...

Lähde: Helsingin Nykyaikaiset Viisiottelijat r.y.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti