perjantai 22. maaliskuuta 2013

Ratsastus liikuntana

Kuten olette huomanneet, ratsastus on viisiottelulajiesta se jossa meiltä löytyy vahvin tausta, ja jota vieläkin tulee tehtyä muutenkin kuin viisiottelun merkeissä. Itselläni on ollut viimeisen vuoden ajan pientä motivaatiokriisiä, kun aiemmin on tullut tehtyä heppahommia ammattimaisesti ja tavoitteellisesti, ja nyt pitäisi osata vain harrastella. Kävin kuitenkin reilu vuosi sitten teettämässä saliohjelman Personal Trainerin pakeilla, ja sain vähän noottia siitä että treenaan liikaa kovaa, ja rauhallinen liikunta uupui viikko-ohjelmastani melkein täysin. Silloin olin autoton, eli ratsastus jäi tosi vähiin, mutta saatuani autoasiat kuntoon, olen siis palauttanut ratsastuksenkin ohjelmaan.

Ratsastus on nimittäin maanmainiota peruskuntoliikuntaa! Sitä tehdään melko säännöllisesti ja jokainen harjoitus on melko pitkäkestoinen. Siinä harvemmin saadaan aikaiseksi mitään maksimisykkeitä (paitsi minä kisaradalla kun unohdan hengittää), vaan treeni tapahtuu nimenomaan siellä peruskuntoalueella. Kaloreita palaa perusratsastuksessa jotain nelisensataa per tunti, mutta kunnon estevalmennus polttaa jopa reilut 700 kaloria! Estevalmennuksessa sykkeetkin on huomattavasti korkeammalla. Kuitenkin usein on niin, että se ratsastus on se kevyin osa tallipäivästä, paljon enemmän ainakin henkistä energiaa kuluu kaikkeen muuhun puuhasteluun, eli hevosen kuntoonlaittoon ja varusteiden huoltoon.
Virittämässä Michael Braunia kisavireeseen Ranskan Dinardissa, ja ori voittikin sitten yhden 140cm CSI2*luokan noissa kisoissa :)
Lisäksi ratsastus vahvistaa kehoa. Kehonhallinta on ratsastuksessa ihan avainasia: jos et hallitse omaa kehoasi, miten ihmeessä voisit hallita sen avulla kuuttasataa kiloa lihasta ja omaa tahtoa?! Pääroolissa on keskivartalon hallinta, ja niinpä ratsastajilla on usein (tai ainakin pitäisi olla, tai ainakin ne kehittynee ratsastusharrastuksessa) hyvät keskivartalon lihakset. Vaikka ratsastus ei missään nimessä ole voimalaji, on tietty jäntevyys silti tärkeää. Kirjoitan paraikaa graduani ratsastuksen urheilullisuudesta, eli jos aihe kiinnostaa niin multa löytyy siitä paljon tietoa ja vielä enemmän omia ja muiden enemmän mielipiteitä! Ratsastajien kannattaisi vilkaista ainakin Ratsastuksen lajianalyysi, SRL:n materiaalisalkusta löytyy myös muuta mielenkiintoista materiaalia aiheeseen liittyen.

2 kommenttia:

  1. Wau miten mielenkiintoinen graduaihe! :) -Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi nyt oli erittäin pelkistetysti ilmaistu, mutta se on periaatteessa se pääaihe siinä. Eli kiitos, kiva kirjoittaa jostain mikä oikeasti kiinnostaa!

      Poista