sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Jalkakipujen syitä etsimässä

Toissa viikolla juoksuammuntatreeneissä oikean jalan nilkka ja polvi kipeytyivät kovasti. Syksyn ajan nilkkani on naksunut kaikissa treeneissä lähes joka askeleella, mutta koska nilkka ei ole ollut kipeä, en ole tästä huolestunut. Tämän lisäksi nilkkani ovat naksuneet aina, joten annoin asian olla. Nyt kun liikunnan määrä on kasvanut, myös oikean jalan polveni on muutaman kerran ollut kipeänä - kenties varon nilkkaa ja juoksuasento kipeyttää polvea?

Kuva: www.footbalance.fi

Näistä pohdinnoista juttelin sitten valmentajamme kanssa, ja hän katsoi nilkkaa ja ehdotti, että kävisin teettämässä juoksukenkiini pronaatiotuen. Jalkani asento on hieman virheellinen, ja sitä pystyisi korjaamaan. Kävinkin eilen Forumin Intersportissa, ja sain sieltä erinomaista palvelua. Myyjä katsoi jalkani asennon Footbalancen analyysilaitteella, ja sanoi, että molemmissa jaloissani on lievä ylipronaatio, toisin sanoen jalkaterät kiertyvät ylikorostuneesti sisään päin. Analyysin aikana laite otti valokuvan niin, että seisoin normaalisti, koukistin hieman polvia ja lopuksi nostin varpaat niin ylös kuin pystyin. Kuvat demonstroivat ylipronaation oikeastaan parhaiten:

Jalka lepoasennossa - nilkat kääntyvät sisäänpäin

Varpaat nostettuna ylös ja nilkat oikeassa asennossa
Tämän analyysin jälkeen minulle tehtiin pohjalliset molempiin jalkoihin. Oikea jalka on hieman enemmän sisäänpäin kääntynyt, joten oikea pohjallinen korjaa jalan asentoa enemmän. Ylipronaatio voi aiheuttaa polvien kipeytymistä, penikkaongelmia, kipua niskassa, hartiaseudulla, alaselässä, lantiossa ja akillesjänteessä. Nyt totuttelen pikkuhiljaa uusiin pohjallisiin ja varaan ajan fysioterapeutille, jos nilkan naksumiselle löytyisi selitys. Katsotaan, loppuvatko nilkan ja polven ongelmat tällä.


Vasemman jalan pronaatiopohjallinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti