lauantai 7. kesäkuuta 2014

Viisiottelu-penkkiurheilua

Tänä viikonloppuna käydään tämän vuoden 5-ottelun maailmancup-finaalit Sarasotassa Floridassa. Eilen käytiin naisten kilpailu, tänään on miesten vuoro ja huomenna vielä pariviesti. Olen ollut itse pari päivää vähän kipeänä enkä ole päässyt treenaamaan, ja mikäs sen parempaa korviketta kuin penkkiurheilu! Tai no, ei oikeastaan, siitä tulee kauhea hinku päästä itse treenaamaan... Joka tapauksessa, seurasin päivällä tuloksia pentathlon.org:in tulosseurannasta, ja innostuin illalla katsomaan youtubesta UIPM-channelin livelähetystä naisten ratsastusosiosta ja ratkaisevasta CE:stä. Tällä kertaa finaalisssa ei valitettavasti ollut suomalaisia mukana.

Tämä oli oikeastaan ensimmäinen kerta, kun pelkästään katsoin viisiottelua. Kun itse on kisaamassa, keskittyy kisaan ihan eri lähtökohdista kuin katsojana, ja aiemmin ei ole ollut mahdollisuutta seurata livenä isompiakaan kisoja. Niinpä nyt ihan yllätyin siitä, kuinka jännittävää olikaan seurata kilpailua. Tämähän on eriomainen yleisölaji! Olin varsin hyvin perillä ennakkoasetelmista iltapäivän tulosseurannan perusteella, joten jännitin asetelmien muuttumista. 


5-otteluratsastus on yleensä jo itsessään melko jännittävää seurattavaa, viisiottelijoiden ratsastustausta nimittäin vaihtelee aika lailla, ja vieras hevonen luo haasteita parhaimmillekin. Miekkailun voittanut ja hyvin uinut Ukrainan Viktoria Tereshuk johti kilpailua, mutta kohtasi järkyttävän huonon arpaonnen, ja sai ratsastuksesta pyöreät nolla pistettä, mikä pilasi hänen osaltaan koko kilpailun. Ihan uskomatonta, miten tilanteet muuttuvat niin nopeasti! Tereshukin kohtalona oli kirjava tosi pieni hevonen, joka näytti erittäin epäyhteistyöhaluiselta jo edellisen ratsastajan kanssa. Sääntöjen mukaan hevosten pitäisi olla keskenään mahdollisimman samanarvoisia, mutta tämä oli kyllä ehdottomasti huonommasta päästä. (Näin ruudun toiselta puolelta on helppo sanoa, että ratsastuksessakin olisi ollut parantamisen varaa: hölmöä olla ilman sporria tai raippaa tuollaisella hevosella, ja tehokkaat laukka-pysähdys-peruutus-laukka-siirtymiset verryttelyssä olisivat voineet pelastaa tilanteen ja saada hevosen ohjan ja pohkeen väliin, mutta kyllä hevonen silti oli vaikean näköinen.)

CE:hen lähdettiin tilanteesta, jossa  Unkarin Sarolta Kovacsilla oli 43sek etumatka ennen seuraavia lähtijöitä. Lopulta kuitenkin kävi juuri niin kuin itsekin uumoilin ja mitä koko kevään wc-kausi on ennustanut, ja Puolan Oktawia Nowacka vei voiton jokseenkin ylivoimaisesti. Toiseksi pinkoi maailmanlistan ykkösnainen ja hallitseva olympiavoittaja Laura Asadauskaite ennen Kiinan Qian Cheniä. Täydelliset tulokset täältä.

Lauantaipäivän penkkiurheiluriemusta vastasi puolestaan Ylen lähettämä Finnderby ja se, että ratsastusvalmentajamme Essi vei siinä voiton ainoalla nollaradalla! Huikean hienoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti