torstai 3. tammikuuta 2013

"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus"

En ole koskaan tehnyt uudenvuodenlupausta. En yleensäkään aseta itselleni kauheasti tavoitteita. Toki tiettyjä isompia päämääriä, hanki opiskelupaikka, valmistu, saa työpaikka jne. Mutta jos ajatellaan omaan arkeeni liittyviä tavoitteita, niitä on vähän. Uudenvuodenlupaukset, kuten monet muutkin itsellemme asettamamme tavoitteet, tuppaavat jäädä todella abstrakteiksi tai liian vaikeiksi toteuttaa. Tähän kategoriaan menevät tavoitteet "laihdun kesään mennessä 6 kiloa" tai "lopetan nyt heti kaikkien herkkujen syömisen". Hyvä tavoite on sellainen, joka on tarpeeksi konkreettinen ja toteutettavissa oleva. Hyvän tavoitteen elämäntapamuutoksen kohdalla pitää olla sellainen, jota jaksaa toteuttaa vielä viidenkin vuoden päästä. Pitää olla mahdollisuus onnistua, sillä niistä onnistumisista saa potkua ja intoa jatkaa tavoitteiden eteen ponnistelua. Sitä kuuluisaa motivaatiota. Hyvä tavoite voisi olla esimerkiksi "käyn uimassa kerran viikossa tammikuun ajan" tai "kokeilen helmikuussa yhtä uutta urheilulajia". Minun listani hyvinvoinnin ja liikunnan osalta koostuu seuraavista tavoitteista:


 • Syö välipala töissä iltapäivällä. Tavoitteena on käydä ostamassa maanantaina koko viikolle välipalat valmiiksi. Muistan nimittäin syödä välipalan jos minulla on töissä välipalaa ostettuna. Hedelmiä, Yosaa ja jogurtteja - niillä ehkäisen myös kotimatkalla karkkihimon. Jos verensokeri pääsee laskemaan liian alas, alkaa kotimatkalla tehdä ihan armottomasti mieli salmiakkia.
 • Juo enemmän vettä. Etenkin niinä päivinä, jolloin treenaan, juon melko vähän. Tähän voisi auttaa  se, että pitäisin töissä vesipulloa koko ajan työpisteellä. Paremman juomapullon ostaminenkin voisi auttaa - tätä ainakin testaan!
 • Kokeile tammi-helmikuun aikana ainakin neljää uutta ryhmäliikuntalajia. Olen joulukuun aikana päässyt jo vähän kärryille, miksi ryhmäliikuntatunneista ja salilla käynnistä aina vouhkataan niin paljon. Minulla on ollut välillä jopa kivaa. Uusiksi lajeiksi voisin ottaa testiin Sh'bamin, spinningin, Bodyjamin ja Cxworxin (haastan tässä samalla Saskian tulemaan kanssani seuraavan kahden kuukauden aikana sekä Sh'bamiin että Bodyjamiin!).
 • Opettele hyppäämään pää edellä uima-altaaseen. Tämä tavoite pitää sisällään monta uimakoulu- ja liikuntatuntitraumaa, mutta nyt on aika jättää nämä traumat taakse, ja pyytää Steveltä oppia.
 • Opettele punnertamaan.
 • Osallistu ensimmäisiin viisiottelukilpailuihin. Tämä tavoite vaati vielä todella paljon, ja on vähän turhan laaja. Tiedossa on paljon pieniä välitavoitteita ja työtä, kunnon kohoamista, miekkailutreenejä, ratsastustreenejä, uintitreenejä, ampumajuoksutreenejä ja valtavasti kehittymistä. Tämä tavoite saa olla takaraivossa ja toivon, että pääsen itseäni haastamaan tämän suhteen.
 • Nautin elämän pienistä iloista, ja syön ihan yhtä paljon jäätelöä kuin aina ennenkin.

Haluaisin haastaa teidät kaikki kokeilemaan uusia lajeja ennakkoluulottomasti. Karistaa liikuntatunneilta jääneitä kauhuja, päästä omista peloista yli ja muuttaa ajattelua. Sen sijaan, että sanoo "en mä oo ennenkään pystynyt/osannut/tykkänyt", sanoisikin "mitä jos mä kokeilisin?". Ainakin tämä liikunnanvihaaja on löytänyt itsensä monista uusista tilanteista, on huomannut tykkäävän liikunnasta ja jopa niistä kauheista ryhmäliikuntatunneista. Hyppäys vanhasta on ollut iso, eikä aina niin miellyttävä. 

Syksyn aikana olen ollut monta kertaa todella epämiellyttävissä tilanteissa. Milloin uima-altaassa on tuntunut siltä, että ihan just hukun kun taas meni hengittämään nenän kautta vettä sisään. Tai sillä ensimmäisellä BodyCombat tunnilla, kun oli koko ajan varma, että joku potkaisee päähän, kun liikkuu vahingossa väärään suuntaan. Mutta sitten kun yhtäkkiä tajuaa, että hei, mähän jaksan juosta tuplamäärän viime viikon treeneihin verrattuna! Hei, mä opin kuperkeikkakäännöksen! Tai huomaa töissä, että lounaan jälkeen työpisteelle portaiden kävely ei enää hengästytäkään (istun kahdeksannessa kerroksessa, joten matka ei ole ihan lyhyt...)! Niistä hetkistä saa itselle huippuhetkiä, hyviä fiiliksiä, joiden avulla jaksaa ja motivoituu. Olisi kiva kuulla, minkälaisia liikunta/elämäntapaennakkoluuloja sinulla on, ja aiotko lähteä haastamaan itseäsi ja asettamaan uusia tavoitteita. Kommentteja otetaan mielellään vastaan!

3 kommenttia:

 1. suosittelen sh'bamia! se on nellin ihan lempparitunti, ite oon kokeillu kaks kertaa ja se on kivan rento ryhmäliikuntatunti, jolla on ihan mielettömän hauskaa, kunhan ei oo itelleen liian ankara sen suhteen, miltä näyttää :D tykkäsin tosin vanhasta ohjelmasta enemmän, mut kai tosta uudestaki voi oppii tykkäämään, jos käy useemman kerran testaamassa!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa hyvältä :) Pitää kyllä lähteä testaamaan! Jos jo ensi viikolla ehtisi kokeilemaan.

  VastaaPoista