sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Penikkataudin hoitoa ja ehkäisyä

Sain toiveen kirjoittaa penikkataudista ja sen hoidosta, ja se onkin aihe joka liippaa aika läheltä melko montaakin ihmistä. Jos etsitte kovin tieteellistä tietoa aiheesta, suosittelen konsultoimaan googlea tai lääkäriä, tässä melko käytännönläheistä ja pintapuolista käsittelyä aiheesta.

Penikkatauti on oikeastaan yleisnimitys useimmille säären alueen kivuille, jotka johtuvat rasituksesta. On siis yksilöllistä miten penikkatauti oireilee, kipu saattaa esiintyä hyvinkin eri paikoissa eri ihmisillä ja on usein melko toispuoleista. Kipu johtuu useimmiten (yksinkertaistetusti) siitä, että sääriluun yli menevät kalvot kiristyvät, kun lihas kehittyy. Siitä syystä esim. äkillinen juoksutreenin aloittaminen saattaa aiheuttaa penikkataudin. Kuten esiintymismuotoja, myös hoitomuotoja on runsaasti ja niiden vaste on melko yksilöllinen. Itsestäänselvä apu on lepo. Jos se ei ole mahdollista, kannattaa turvautua muihin poppaskonsteihin.


Penikkatauti on melko pirullinen jos se äityy pahaksi, joten hoitoa parempi keino on ennaltaehkäisy. Kovilla pohjilla (asfaltilla) juostessa penikka ärtyy helpommin kuin pehmeillä (hiekkatie), kannattaa siis valita lenkkimaastot suotuisiksi jaloille. Luonnollisesti hyvät kengät ja oman jalan ja askeleen tunteminen ovat tärkeitä. Lisäksi tietysti kannattaa pitää maltti mukana: juoksuharrastusta ei kannata aloittaa nollasta sataan-menetelmällä. Itse juoksen nykyään käytännössä aina kompressiosukilla, mikä ehkäisee penikoiden kipeytymistä huomattavasti. Muutenkin lihashuolto pitää muistaa, koska penikkatauti useimmiten johtuu lihasten kireydestä. Pohkeita voi venyttää vaikka joka ilta hampaita harjatessa. Jalkapohjan lihakset liittyvät vahvasti penikkaongelmiin, joten niitäkin voi jumpata ja pitää vetreinä pyörittelemällä palloa niiden alla.



Hoitomuodoista tehokkain lienee hieronta. Useimmiten pelkkä pohkeiden auki hierominen auttaa jo, seuraava steppi on käsitellä myös jalkapohjat ja viimeisenä kun mikään muu ei auta, revitään väkivalloin ne kalvot irti siitä sääriluusta. Onneksi on myös kotihoitokonsteja. Itselleni kaikista tehokkaimmin toimii kylmä-kuumahoito. Parhaiten se tehoaa kylmäaltaan avulla, mutta paremman puutteessa myös suihkussa tehty hoito auttaa. Ideana on siis vaihdella jääkylmää ja lämmintä vettä jaloille, jolloin aineenvaihdunta vilkastuu ja jotenkin se kipu vain sulaa pois. Pilatesrulla on myös oiva apu. Se sattuu pirusti kun hinkkaa sitä kipeintä kohtaa, mutta useimmiten siitä on varsin kiitollinen seuraavana päivänä. Pahimmassa vaiheessa voltarenin levittäminen yöksi edesauttaa myös seuraavan päivän treeniä.

Erimerkkisiä kompressiosukkia ja laatulenkkareita rivissä

Penikkaongelmissa, kuten niin monessa muussakin jutussa, on tärkeää tuntea se oma kroppansa ja mitä se viestii. Pahimmillaan penikkakivut voivat olla rasitusmurtuman esiaste, mutta useimmiten se on vain lievää ärtymystä, jonka läpi kannattaa juosta, ja parin minuutin kuluttua ei enää edes satu yhtään.

Iloa lenkkipoluille, pitäkää huoli koivistanne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti