torstai 4. heinäkuuta 2013

Miekkailutreenin moninaisuus

Meidän miekkailutreenistä puhuttaessa tekstissä yleensä vilisee kaikenmaailman outoja sanoja. Miekkailutreenissä siis tehdään vähän muutakin kuin miekkaillaan. Vastoin mahdollisia olettamuksia, ei kuitenkaan harjoitella viiltämään Zorro-logoa kankaaseen tai kesytetä mustia oreja Zorro-hevosiksi, valitettavasti. Tässä siis vähän miekkailusanastoa ja treenin kulkua.

Miekkailutreenit aloitetaan luonnollisesti alkulämmittelyllä. Ensin hölkkäillään vähän ympäri kisistä, ja sen jälkeen keskitytään juuri miekkailuun sopivaan verryttelyyn. Miekkailussa on tärkeää saada lantion seutu ja sisäreidet lämpimiksi ja liikkuviksi, niihin siis kiinnitetään erityistä huomiota. Niitä lämmitellään juoksemalla sivuttain ristiaskelilla, tekemällä polvennostojuoksua ja ns. "raapaisuja" yms. Kun lihakset on jo vähän lämpimät voi vähän aukoa paikkoja, mikä tapahtuu yleensä pitämällä kaiteesta kiinni ja heiluttamalla jalkaa eteen ja taakse niin korkealle kuin pystyy, ja sen jälkeen sivuttain samalla lailla (tästä piti olla havainnollistava video, mutta tätä menoa se saataisiin ehkä jouluksi, joten päätin julkaista tekstin ilman sitä). Viimeisenä lämmittelynä venytetään vähän sisäreisiä kyykyssä. Luonnollisesti voi tehdä myös muita itselleen sopivia avaavia liikkeitä.

Maanantaisin tehdään yleensä tässä vaiheessa nopeustreeniä portaissa. Portaissa tehdään erilaista askellusta, pomppuja, temponvaihteluja, koordinaatioharjoituksia, reaktioharjoituksia... vaikka mitä! Nopeustreeniä ei kuitenkaan tehdä kovin pitkää pätkää.

Nykyään miekkalutreenien perustan muodostaa oparit, eli yksityisharjoittelu valmentajan kanssa. Usein meitä on kaksi samaan aikaan, niin että toinen saa hengähtää sillä aikaa kun toinen harjoittelee. Opareille mennään silloin kun valmentajalle sopii, eli muu treeni tehdään tämän ympärillä.

Kesäistä miekkailutreeniä, jotkut vapaaottelee, toiset opareilla... Kuva Modern Pentathlon Finlandin facebook-sivulta.
Toinen perusasia jota tehdään on jalkatyö, eli liikkumisen harjoittelu. Miekkailuasennossa eli varoasennossa tehdään askellusta, syöksyjä ja fleschejä eli ryntäyksiä. Tätä tehdään usein intervallinomaisesti esim. 3x2min, tai lyhyemmissä rykäyksissä.

Usein tehdään myöskin pariharjoittelua. Silloin harjoitellaan parin kanssa liikkeitä ja liikeratoja kuntoon. Itsenäisesti voi hioa pistotekniikkaa, osumatarkkuutta, nopeutta ja syöksyjä myös pistämällä seinään, mutta se on ihan kuolettavan tylsää :D

Suuri osa miekkailutreeneistä on luonnollisesti vapaamiekkailua. Tällöin otellaan vastustajan kanssa yleensä itse tuomaroiden määrätty määrä pistoja, ja jompikumpi voittaa.

Lopuksi on hyvä tehdä vielä loppuverryttely, jotta kroppa alkaa parhaalla mahdollisella tavalla ja mahdollisimman nopeasti palautumaan rasituksesta. Tämä tarkoittaa taas rentoa hölkkää ympäri kisahallia, yleensä onneksi hyvässä seurassa samalla jutustellen, ja palauttavat venytykset päälle samalla kun kiskoo palautusjumaa naamariin :)

Kuten huomaatte, niin sisältöä on varsin paljon yhdessä treenissä, eli treenin kesto on melko pitkä. Muutaman kerran on viime aikoina tullut huomattua viettäneensä kisiksellä sellaiset kolmisen tuntia... Sen jälkeen maistuu muuten ruoka illalla! Miekkailutreenissä myös hikoilee ihan tajuttomasti, eli nestetasapainosta on tärkeää huolehtia treenin aikana ja sen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti