lauantai 7. helmikuuta 2015

Winter Pentathlon

Tänä viikonloppuna käydään perinteikäs Winter Pentathlon-kilpailu pääkaupunkiseudulla. Itse makoilen valitettavasti sohvalla Urheiluviikonlopun parissa karmeassa räkätaudissa. Winter Pentathlon saattaa olla ihan normitallaajalle jokseenkin tuntematon konsepti, joten valotetaan sitä tässä vähän.

Winter Pentathlon on, kuten nimestäkin kuulee, Nykyaikaisen 5-ottelun talvi-edition. Talvi-5-otteluun kuuluu ilmapistooliammunta (ei siis laser, kuten nykyään kesäversiossa), murtomaahiihto, suurpujottelu, miekkailu ja esteratsastus. Murtomaahiihdossa lajin saa itse valita (perinteinen/vapaa tyyli) ja miekkailu käydään luonnollisesti kalvalla.

Lajia testattiin vuoden 1948 St Moritzin talviolympialaisissa, mutta se ei jäänyt olympiaohjelmaan. Tällöin Suomesta kilpailuun osallistui Viktor Platan. Tarinan kertoo että valmentajan mielestä suurpujottelua oli turha harjoitella, joten sitä ei oltu harjoiteltu lainkaan. Kävi sitten sen verran ikävästi että Viktor Platan katkaisi jalkansa heti ensimmäisessä lajissa. Suurella sitkeydellä Platan vei läpi vielä murtomaahiihdon ja ammunnan, mutta miekkailun ja esteratsastuksen suhteen oli lopulta luovutettava. Nykyään Suomessa vuosittain (lumitilanteen salliessa) järjestettävä Winter Pentathlon kulkee nimellä Viktor Platan memorial.

Ainakin lasketteluosuuteen olisin lähtenyt suhteellisen luottavaisin mielin :)
Suomessa käytävä talvi-5-ottelu käydään Masters-kilpailuna, eli ikätasoituksin. Hiihtomatka on 5km ja suurpujottelu käydään Peuramaalla. Itseäni vähän ihmetyttää miten Peuramaan pikkunyppylään saa "suurpujottelua" :D Esteratsastus käydään Masters-sääntöjen mukaan pienemmällä korkeudella, 60-80cm.

Itselleni tämä olisi lähinnä ollut hauska viikonloppu kavereiden kanssa, en ollut asettanut itselleni kovin paljon paineita kisaan. Nyt tyydyn siis kuitenkin raportoimaan kisoista ja pitämään peukkuja kavereille. Ilmeisesti kaikilla on luut ehjinä tämän päivän talvilajien jälkeen, eli ei muuta kuin toivotaan tsemppiä kisaajille huomisiin osuuksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti