tiistai 15. maaliskuuta 2016

Lempiharjoituksia: esteratsastus

Päätin aloittaa uuden "sarjan", jossa jaan niitä omia lemppariharjoituksiani. En lupaa olla mitenkään demokraattinen lajien suhteen eli kaikista lajeista ei ehkä tule mitään, enkä ole ihan varma siitäkään jääkö tämä "sarja" melkolailla kertaluonteiseksi, mutta kattellaan. Tässä pari lemppariharjoitusta itsenäisesti ratsastavalle:1. Askelmäärän vaihteleminen kahden puomin välillä.
Klassikko. Aseta kaksi puomia maahan oikeastaan mille tahansa etäisyydelle (sanoisin jotain 15-30m väliltä). Laukkaa puomien yli normaalissa laukassa muutaman kerran niin että lasket sopivan askelmäärän joka tulee helposti. Lähde sen jälkeen lyhentämään laukkaa ja lisäämään askelmäärää yksi kerrallaan. Jos teit normaalissa laukassa 6 askelta, tee nyt seitsemän, sitten kahdeksan. Kun tämä sujuu, lähde pidentämään laukkaa ja tee väliin 5 askelta. Pääsetkö neljälläkin? Haaste-tehtävänä testaa vielä kuinka konta askelta saat mahtumaan samaan väliin. Oma ennätykseni taitaa olla samaan väliin vähimmillään 4 ja enimmillään 12 askelta, mikä vaati jo melkoista kokoamista. Lopeta aina tehtävä normaaliin laukkaan ja hyvään mieleen. Muista kävellä välillä ja antaa hevosen hengähtää! Huomioi, että muutokset laukassa pitää tehdä jo ennen ensimmäistä puomia, jotta saat tehtävän suoritettua mahdollisimman hyvin.
Tehtävä opettaa sekä hevosta että ratsastajaa muokkaamaan laukkaa tarpeen vaatiessa ja hahmottamaan etäisyyksiä erilaisissa laukoissa.2. Älä tee mitään-harjoitus
Aseta puomi n. 16-18m päähän ennen estettä (opettele tuntemaan oman hevosesi laukka jotta voit laittaa puomin sopivalle neljän askeleen etäisyydelle). Pointtina on ratsastaa hyvä askel puomin yli, ja sen jälkeen olla tekemättä mitään. Puomi tuottaa sopivan etäisyyden esteelle, joten ratsatsajan ei tarvitse ratsastaa etäisyyttä sinne, vain hengittää, pitää pohje kiinni ja käsi rentona. Tehtävä opettaa levollisuutta esteelle tultaessa sekä harjoittaa silmää näkemään etäisyyttä, ja on omiaan opettamaan pois ylimääräisestä säädöstä. Tämän harjoituksen avulla voi myös turvallisesti hypätä vähän isompaa kuin mitä ehkä yleensä uskaltaa, kun puomi tuo automaattisesti hyvään ponnistuspaikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti