keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Talvi lähestyy - kuinka pukeutua lenkille kylmällä ilmalla

Sain viime kevättalvella lukijalta toivomuksen kertoa kylmällä juoksemisesta ja siitä kuinka siihen kannattaa pukeutua. Kun säät sitten saman tien lämpenivät, päätin lykätä tekstin vähän lähemmäs niitä kylmiä kelejä.

Itse en juokse kovinkaan kylmällä. Oma treenini on sen verran monipuolista, että voin ihan hyvin korvata lenkit jollain muulla treenillä jos on liian kylmää tai liukasta. Ihan turha riskeerata turhia loukkaantumisia. Oma kipurajani on ehkä siinä -7 asteen tienoilla, eli hirmupakkasille en osaa neuvoa vaatetuksessa.

Se tärkein avainasia joka kannattaa painaa mieleen on ettei pidä ylipukeutua. Lenkille lähtiessä pitää tulla vähän kylmä! Muuten paistut ensimmäisen kilometrin jälkeen ja loppu on tuskaa. Yleensä kun ensimmäiset 5min on vähän vilu niin loppumatkan on sopivaa.Jalkaan laitan talvijuoksuhousut. Ne ovat vähän kesämallia paksummat mutta yhtä mukavat, toisin kuin se että yrittäisi ahtaa kerroksittain kalsareita ja kireitä pöksyjä. Omat North Faceni alkavat olla jo vähän kulahtaneet, mutta esim Stadiumista irtosi viime talvena pukinkonttiin varsin sopuhintaan ihan pätevän näköisiä vetimiä. Jos on oikein kylmä voi toki harkita jotain ohuita pitkiksiä alle, mutta yleensä talvihousuilla pärjää ilmankin. Toinen vaihtoehto on pukea kireiden housujen päälle shortsit. Näyttää ehkä joidenkin mielestä dorkalta, mutta itselläni ainakin helpoiten jäätyvät pakarat ja reidet, etenkin viimaisessa säässä, ja shortsit ovat omiaan täsmälämmittämään juuri tätä aluetta.

Yläosassa päällä on yleensä hikipaita, ehkä joku lyhythihainen välikerros, ja juoksutakki. Harvoin tarvitsen tätä enempää vaatetta. Omistan pari erilaista juoksutakkia, joita vaihtelen säiden mukaan. Yleensä takkia tarvitsee vasta kun on ihan vähintään alle 10 astetta, siihen asti pärjää ilmankin ellei ole kova tuuli.

Päässä on yleensä joku panta joka suojaa korvia, mutta päästää lämpöä haihtumaan päästä. Pakkasella juostessa kannattaa toki olla pipo. Itselläni vaan on aina haasteita saada pipo pysymään riittävän syvällä päässä, eli joudun koko ajan nyhtämään sitä alemmas korvien päälle, vaikka juoksenkin jättimäisessä ikivanhassa fleece-tupsupipossa.. Joka tapauksessa näytän dorkalta.Aika pitkään pärjää myös ilman hanskoja, mutta juoksuhanskat ovat varsin mukava keksintö. Niistä tulee jotenkin vähemmän räkäiset kuin vanhoista sormikkaista, en tiedä miksi. Asia jota itse kauhistelen lenkkipolulla on jos näen paljaiden nilkkojen vilkkuvan. Kylmät nivelet lisäävät loukkantumisriskiä, eli pue kunnon sukat jalkaan! Monet esim. aitajuoksijat käyttävät jopa säärystimiä, mutta ihan normitallaajan lenkille se voi olla vähän liioittelua. Itse suosin joka tapauksessa komperssiosukkia, jotka pitkiin housuihin yhdistettyinä lämmittävät jalkoja mukavasti pidemmältä matkalta.

Sellainen juttu joka kannattaa muistaa niin kesällä kuin talvellakin on, että juokseminen on ihan yhtä terveellistä tihkusateessa kuin säteilevässä auringonpaisteessakin. Jostain kumman syystä sää vaikuttaa lenkkeilijöiden määrään ihan hurjasti. Kaatosade nyt on tietenkin asia erikseen, mutta kunnon varusteilla ja oikealla asenteella ei tarvitse odottaa täydellistä säätä lenkille lähtöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti