perjantai 11. heinäkuuta 2014

Esteratsastuksen kuivaharjoittelua

Ratsastukseen tulee kesällä taukoa, kun Keravan Ratsastuskoululla työskentelvät 5-otteluliiton hevoset viettävät ansaittua kesälomaa. Viime kesänä tauon jälkeen hevosen selkään palattaessa (vaikka olinkin käynyt Siuntiossa hölkkäilemässä polleilla) ratsastin ihan historiallisen huonosti ja sain kaikkien aikojen pahimmat huudot Essiltä. Jotta tänä kesänä taantuma taidoissa ei olisi ihan yhtä totaalinen, olen yrittänyt vähän ylläpitää ratsastusfiilistä erilaisin keinoin.

Ratsastus on yksi harvoja lajeja, jota katsomalla voi oppia lähes yhtä paljon kuin ratsastamalla itse. Poniaikojen valmentajani ei edes päästänyt meitä itse hyppäämään, ellei käyty katsomassa muidenkin hyppäreitä! On myös fakta, että se millaista ratsastusta näet, vaikuttaa omaan ratsastukseesi, minkä takia kannattaakin katsoa mahdollisimman laadukasta ratsastusta eikä välttämättä niitä amatöörien aikaluokkia. Niinpä olen kesällä yrittänyt säännöllisen epäsäännöllisesti katsoa esteratsastusta. Youtubesta löytyy mukavasti kevään Nations Cupeja ja GP:itä, ja tulihan jopa Finnderby ihan Ylen kanaviltakin. Yksi huikea löytö on jos löytää GoProlla kuvattuja esteluokkia, niillä voi hauskasti harjoittaa omaa estesilmää kotisohvalta. Tietenkään se ei ole sama asia kun et tunne hevosen liikkeitä ja pysty itse ratsastamaan etäisyyttä, mutta paremman puutteessa varmaan ihan hyödyllistä.

Kesäkivaa Hollannissa 2010
Lisäksi ratsastus on itselleni niin tuttu laji, että pystyn tekemään myös mielikuvaharjoituksia. Tätä pitäisi harjoitella enemmän ja muissakin lajeissa, koska sillä tapaa pystyy luomaan itselleen hyvää fiilistä ja onnistumisen kokemuksia keinotekoisesti. Suosikkiuniani on ne, joissa näen unta ratsastavani ihanalla hevosella jättikokoista rataa täydellisesti. Siihen pitäisi sitten pyrkiä vähän tietoisemmassa tilassa.

Tulee sitä jonkin verran ratsastettuakin tänä kesänä. Viime viikolla kun varvas esti juoksemista kävin liikuttamassa kaverin ponin, mutta sillä ei pitkälle pötkitä. Ensi viikolla lähden perheeni mukaan Tahkolle, ja varasin itselleni sinne muutaman estetunnin, toivottavasti siitä tulee antoisaa! Sen jälkeen alkavatkin jo Keravan tunnit tavalliseen tapaan, eli eiköhän se siitä!

2 kommenttia:

  1. Jag trodde hepperiet hade slutat på Tahko! Men kiva att du slipper o hoppa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jepp där är nån ny företagare, hoppas det är bra! Sku jättemycket vilja hoppa på den stora uteplanen :)

      Poista