torstai 6. elokuuta 2015

Uintilelut ja niiden tarkoitus

Eräs fani (:D) esitti toiveen että kirjoittaisin uintivälineistä ja siitä, miksi niitä käytän ja kuinka ne tuovat lisäarvoa uintitreeniini.Erinomainen idea, tuumin, joten tässä asiaa uintileluista!

Ensinnäkin uintivarustekassi tuo rutkasti uskottavuutta uimarin habitukseesi. Kun raahaat jättimäisen varustekassin altaan reunalle ja järjestelet lelusi siihen sievästi, kaikki tietävät että olet TosiUimari. Tämä uintihabituksen kehitysmetodi on huomattavasti vähätöisempi kuin leveiden hartioiden ja selän kasvattaminen. Voit myös leveillä epä-uimareille lajiterminologialla: "Mä vedän finstoja lättäreillä" ei aukene ihan normitallaajille. Sitä paitsi värikkäät lelut on hauskoja!

Kunnioitusta herättävä pinkki varustekassi
Nojoo, leikki sikseen. Uintivälineiden on tarkoitus auttaa uintitekniikan eri osa-alueiden kehittämisessä.  Välineiden avulla voi helposti saada ahaa-elämyksiä siitä, miltä uinnin pitäisi tuntua, joiden saamiseen ilman välineitä menisi vuosia. Tämän lisäksi suuri itseisarvo on sillä, että ne tuovat rutkasti vaihtelua treeniin. Harva jaksaa kauhoa allasta päästä päähän ilman sen suurempaa tarkoitusta. Uimarin perus välinevarastoon kuuluu yleensä pullari, lättärit, snorkkeli ja räpylät. Näiden lisäksi on toki rajaton määrä erilaisia vempaimia ja kidutusvälineitä, mutta tuolla perussetillä pärjää jo hyvin. Näillä tehtäviä harjoitteita kannattaa kysellä vaikka omalta valmentajalta, niiden selittäminen blogissa jäisi vähän turhan hataralle pohjalle.

Lättärit ovat käsiin pujotettavat levyt. Näitä on erikokoisia- ja muotoisia, joten voi valita omaan makuun sopivat. Näiden tarkoitus on kehittää tekniikkaa ja voimaa. Mitä isommat lättärit, sitä enemmän veden vastusta saa jokaiseen vetoon eli joutuu käyttämään enemmän voimaa. Ja jos lättäreillä uidessa kädet ovat jotenkin hassusti, lättärit ovat epämukavat ja meinaavat irtoilla, eli saa käden lähes huomaamatta oikeaan asentoon.

Pullari ja pienet sormilättärit (ja vedenkestävä mp3-soitin)
Pullari on jalkojen väliin laitettava kelluke. Näitäkin on erilaisia, muoviset joissa on ilmaa sisällä kelluttavat enemmän kuin vaahtomuoviset. Pullari on omiaan vartalon kierron harjoitteluun, koska se eliminoi muuta turhaa liikettä uinnista. Se myös opettaa vartalon oikeaa asentoa veden pinnassa kannattelemalla keskivartaloa. Moni jaksaa uida pullarin kanssa pidempiä settejä, kun ei tarvitse potkia.

Snorkkeli on aivan ehdoton tekniikkaharjoituksissa. Tekniikkaharjoitukset yleensä perustuvat kehon hyvään asentoon, jonka pään nostaminen tai kiertäminen yleensä pilaa. Snogen kanssa voi eliminoida hengittämisongelman ja keskittyä siihen olennaiseen. Lisäksi tietysti sillä voi hengittää koko ajan eikä vain joka kolmas veto, mikä keventää uinnin fyysisyyttä vähän.

Snorkkeli ja räpylät käytössä
Räpylät ovat omiaan helpottamaan pitkiä settejä. Jottei pitkään peruskuntosettiin menisi ihan koko päivää, siitä voi tehdä osan räpylöillä ja päästä vähän aiemmin kotiin. Ne myös auttavat kannattelemaan kroppaa vähän enemmän pinnalla, jolloin saa taas sitä hyvää fiilistä uintiin, mihin pyrkiä sitten myös ilman räpylöitä. Ne myös nopeuttavat ja tehostavat potkuharjoituksia huomattavasti ja auttavat uusien juttujen opettelussa, esim. oma perhosuintini kulkee huomattavasti paremmin vielä toistaiseksi räpylöillä kuin ilman.

Lisäksi lauta löytyy lähes jokaisesta uimahallista. Oiva apu potkutreeniin ja voi sille muitakin luovia käyttötapoja keksiä, esim. käyttää sitä pullarina mikä on jo melko haastavaa.

Lelujen lisäksi kannattaa panostaa hienoon uikkariin. Ja tietty niihin uimarin olkapäihin.
Näiden lisäksi löytyy tosiaan vaikka mitä kädenasennonsuoristajia ja hengityksenhelpottajia sun muita, joita voi käyttää harkinnanvaraisesti. Omalla ostoslistallani seuraavana on lenksu joka tulee nilkkojen ympärille pullarilla uidessa vakauttamaan jalat, sekä donitsi. Donitsi on kidutusvälineiden kuningatar, se on vaahtomuovinen rinkula joka imee itseensä suunnattomat määrät vettä ja painaa kuin faan. Sitten se pujotetaan nilkkojen ympärille toimimaan vastuksena uidessa, mikä kehittää uintilihaksia. Huhhuh, sitä odotellessa...

Toivottavasti tämä vähän avasi uintilelujen maailmaa, esittäkää toki lisäkysymyksiä tarvittaessa! Nuo termit ovat kyllä mystisiä itse kullekin, esim. mistäköhän tulee nimitys lättärit?!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti