perjantai 13. kesäkuuta 2014

Tasa-arvoisesta urheilusta

Nyt puhutaan vähän asiaa.

Tällä viikolla Suomessa järjestetään suuri kansainvälinen tapahtuma, IWG-kongressi. IWG on lyhenne organisaationimestä International Working Group on Women and Sports, jonka pohjimmainen pyrkimys on "Empowering women - Advancing Sport". Organisaatio on perustettu Brightonissa 1994, jolloin luotiin dokumentti nimeltä Brighton Declaration. Allekirjoittamalla Brightonin julistuksen organisaatio sitoutuu sen arvoihin, eli edistämään tasa-arvoista urheilua. Yli 400 organisaatiota maailmanlaajuisesti on allekirjoittanut julistuksen. (Oma reaktioni tähän kylläkin on että VAIN 400 organisaatiota?! Entäs ne kaikki muut?!). Suomen Miekkailu- ja 5-otteluliitto allekirjoitti Brightonin julistuksen niinkin myöhään kuin 5.5.2014.

IWG-kongressin teemana on tänä vuonna Lead the change, Be the change
Tällä viikolla tasa-arvoinen urheilu on taas ollut pinnalla Yle Urheilun tekemän selvityksen tiimoilta. Selvityksen mukaan naisia syrjitään erityisesti seurojen ja liittojen päätöksenteossa. Naiset ovat jo urheilijoina päässeet pitkälle, mutta miehet istuvat edelleen rahakirstujen päällä niin urheiluorganisaatioissa kuin sponsoroivissa yrityksissäkin. Montako naispuolista urheiluvaikuttajaa osaat nimetä ihan lonkalta? Itselläni ainakin tulee vaan mieleen sellaisia nimiä kuin Aleksi Valavuori ja Tami Tamminen. Tässä täytyy kuitenkin antaa credittiä ainakin Ylen erinomaisille naispuolisille urheilutoimittajille, sekä sellaisille profiileille kuin Mikaela Ingberg ja Sari Multala, jotka tekevät erinomaista duunia näissä asioissa.

Samaan aikaan saadaan myös kuulla käsipalloliiton käsittämättömästä päätöksestä muuttaa naisten maajoukkue harrastusjoukkueeksi, siinä missä miesten maajoukkue jatkaa entiseen tapaan. En ole kovinkaan suuri käsipallofani tai tunne lajia kovin hyvin, mutta maallikolle tällainen päätös tuntuu kerrassaan raivostuttavalta. Jos rahaa ei ole, leikkauksia pitäisi tehdä huomattavasti järkevämmin kuin näin. Tästä muistuu mieleeni Mikael Källmanin, naisten jalkapallojoukkueen entisen päävalmentajan kertomukset siitä kuinka hänen alkuaikoinaan joukkuetta kohdettiin kutakuinkin harrastelijamaisena, ja kuinka vaikeuksia kuvaa hyvin esim. se, että naiset harjoittelivat miesten vanhoissa paidoissa. Tyttörukilla oli treeneissä tekemistä, kun tuuli tarttui Sami Hyypiän vanhaan paitaan vastatuulessa kuin jarruttava purje :D Onneksi naiset saavuttivat kovalla työllä menestystä (huomattavasti parempaa kuin miehet, saanen sanoa) ja arvostusta.

Kuva täältä.
Yleensä keskityn telkkarista Ylen erinomaiseen urheilutarjontaan, mutta viimeisen noin kuukauden aikana olen tainnut katsoa maikkarin Urheilu-uutisia kolme kertaa. Näistä kahdessa lähetyksessä ei mainittu sanallakaan mitään naisurheiluun liittyvää, yhdessä oli YKSI uutinen jossa mainittiin nainen, ja sekin käsitteli sitä kuinka Tanja Poutiaisen lopetettua menestystä odotetaan nyt Marcus Sandellilta ja Santeri Paloniemeltä. Tällainen uutisointi on mielestäni ala-arvoista. Ymmärrän, että kaupallisen kanavan on keskityttävä niihin lajeihin joita suuri yleisö haluaa nähdä, mutta jos puhutaan aina vain suurimmista lajeista ja miesurheilusta niin mistä kiinnostus mihinkään muuhun edes voisi syttyä?! Minä katson jatkossakin Yleä, thank you very much.

Tasa-arvoasioissa pienistä asioista tulee isoja asioita. Saavatko tyttöjoukkueet yhtä paljon ja hyviä harjoitusaikoja kuin poikajoukkueet? Puhuntaako alentavasti futisäideistä? Arvostetaanko miesvalmentajaa enemmän kuin naisvalmentajaa? Selostaako naislätkää asiantuntija vai näyttelijä?

Jotta ei ihan synkistyttäisi asian tiimoilta, niin onhan tänä vuonna tapahtunut tässä asiassa jotain hyvääkin: naiset saivat ensimmäistä kertaa kilpailla olympialaisissa mäkihypyssä!


Ei ole erikseen miesurheilua ja naisurheilua. On vain urheilua.

Alla hyödyllisiä linkkejä, jos asia kiinnostaa:
IWG: http://www.iwg-gti.org/
Brighton Declaration: http://www.iwg-gti.org/@Bin/22427/Brighton+Declaration_EN.pdf
Ylen Uutinen omasta tutkimuksesta: http://yle.fi/urheilu/karu_totuus_naisia_syrjitaan_hurjasti_suomen_urheilun_paattajina/7290270

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti