perjantai 26. syyskuuta 2014

Stockholm GP pregaming eli 5-ottelijan kisaviimeistelyjä

Viikonloppuna on vihdoin taas 5-ottelukisojen aika! Taas lähdetään lahden toiselle puolelle eli Tukholman lähistölle. Ilmeisesti osanottajia tulee olemaan ihan mukavasti naisten sarjassa, joten saadaan varmaan aikaan hyvä kisa. Omat tavoitteet ovat ne perinteiset: parantaa uintiennätystä ja kokonaispistemäärää. Lisäksi haluaisin että ammunnat menisivät suht koht hyvin, sitä on treenattu viime aikoina sen verran tunnollisesti että pitäisi jossain jo näkyäkin. Kisa on kaksipäiväinen, lauantaina aloitetaan uinnilla, jatketaan miekkailulla ja päätetään CE:hen. Sunnuntaina kisa ratkeaa sitten ratsastusosioon, joka käydään tasolla max 90cm.

SM/PM- kisastartti. Kuva Kalle Nuuja.
Koska itse kisasta ja tavoitteista ei ole sen enempää sanottavaa tällä erää, ajattelin vähän avata sitä miten valmistaudun kisoihin. Vielä vuosi sitten olin täysin hukassa tämän asian suhteen, nyt alkaa olla jo vähän rutiineja tähän jotka ainakin joskus kantavat hedelmääkin.

Muutama päivä ennen kisoja treeniä kevennetään huomattavasti. Siinä missä normaalisti treenaa pari-kolme kertaa päivässä, nyt treenikerrat vähennetään useimmiten yhteen. Levon osuus siis korostuu huomattavasti, jos vaikka käy vain aamulla uimassa ja chillailee loppupäivän. Toinen vaihtoehto on vähentää treenin kestoa, esim. miekkaillaan vain tunti (normaalin 2-3h sijaan) ja uidaan vain vajaa 2km, siinä missä normitreeni olisi usein yli 3km. Treeneissä myös vähän säästellään ja tehdään vaikka mieluummin lyhyitä teräviä vetoja kuin pitkiä ja rasittavia. Ihan nollaan ei silti mitään jätetä, jotta tuntuma säilyy.

Myös ruokapuoleen kiinnitän vähän erityistä huomiota. Kisapäivänä kaloreita kuluu noin miljoona, kun suoritetaan monta kertaa maksimitasolla. Kisapäivänä en oikein pysty syömään, useimmiten alas menee vain aamupala pakotettuna ja sitten juomaa ja banaania. Niinpä pitää huolehtia siitä, että kropassa on riittävästi energiaa jo etukäteen. Pari päivää ennen kisoja pidän siis huolta siitä että syön kunnolliset kaksi lämmintä ateriaa välipaloja unohtamatta. Mielellään yritän saada vähän ekstra kaloreita myös kurkusta alas. Koska en yhtäkkiä pysty syömään kovin paljon enempää, ovat mehut osoittautuneet oivaksi keinoksi lisätä energiamääriä. Suklaatakaan ei viitsisi ihan mielin määrin mutustella :D

Perus kisojen jälkeinen varustekaaos... Tuossa ei ole edes puolet kamoista!
Viimeisinä päivinä yritän olla tekemättä mitään tavallisesta poikkeavaa. Ei mitään hapottavaa pyörälenkkiä, seinäkiipelykokeiluja tms, jotta ei tule turhia jumituksia. Venyttelen huolellisesti joka ilta, jotta olo olisi vetreä sitten suorituksissa.

Yksi heikko kohtani kisavalmisteluissa on ollut unen määrä. Kaksi kertaa olen jostain syystä nukkunut tosi huonosti viimeiset päivät ennen kisoja, ja molemmilla kerroilla on sitten ollut tosi nuutunut olo kisoissa kaikista piritsymisyrityksistä huolimatta. Tähän pitäisi jatkossa miettiä keinoja, joilla varmistan unen määrän ennen kisoja.

Yritän kirjoitella ensi viikolla myös vähän kisaeväistä. Yleensä on käynyt niin, että muistan sen vasta siinä vaiheessa kun kaikki purkit ja pullot ovat jo tyhjiä, mutta nyt yritän tsempata dokumentoinnissa!

Näillä mennään, wish me luck!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti