lauantai 17. marraskuuta 2012

Paikallaan pyöräilyssäkin lienee jotain järkeä

RPM on spinningiä eli sisäpyöräilyä. Nimi tulee tietääkseni pyöräilytermistä Rounds Per Minute. Tunti kestää 50min, mikä on mielestäni melko optimaalinen kesto spinnutunnille: siinä ehtii saada itsestään hyvät tehot irti, mutta ei ehdi vielä kyllästyä kuoliaaksi, mikä ainakin mulla on spinningtunnilla riskinä. Spinning on tosiaan mulle melkoista pakkopullaa, mutta yritän saada itseni pyörän selkään säännöllisen epäsäännöllisesti, koska se on juuri sellaista liikuntaa jota mun pitäisi tehdä: kaloreita kuluu ja rasvaa palaa. Jotenkin se vaan on niin tylsää! Polkee ja polkee eikä pääse minnekään. Onneksi hyvät musat voivat pelastaa tunnin, valitettavasti jostain syystä vaan monet spinningohjaajat ovat kovasti tykästyneitä johonkin psykedeeliseen teknoon. Mainstream, sanon minä!

Kuva täältä
Spinningin heikkous ja vahvuus piilee samassa asiassa: siinä voi itse säädellä tehojaan tosi hyvin. Tästä syystä tunti sopii erityisen hyvin kuntoilua aloitteleville: tunnilla pysyy hyvin mukana, voit itse säätää vastukset omaan treeniin sopivaksi, ja pyöräily on nivelille ystävällisempää kuin esim. juoksu. Koska töissä on kehon kaikista isoimmat lihakset, hengästyminen ja hikoilu on taattua. Mulla se vaan tuppaa menemään vähän toisinpäin: en saa itsestäni tehoja irti, kun en vaan viitsi kääntää sitä vastusnappulaa tarpeeksi. Tästä syystä usein käytänkin spinningiä palauttelutreeninä, jossa ei tarviikaan tehdä täysillä, kunhan tulee vähän lämmin ja saa jalkoihin liikettä. Jos spinningiä harrastaa yhtään enemmän, kannattaa ehdottomasti hankkia pyöräilykengät eli klossikengät joissa kenkä klikataan kiinni polkimeen, niiden avulla löytää lajista ihan uusia sfäärejä!

2 kommenttia:

  1. Spinning-motivaatio on kyllä tosi paljon ohjaajasta ja musiikeista riippuvaista! Kuopiossa oli ihan huippu ohjaaja joka suoraan sanoen rääky äänensä käheeks aina "AJA!" "LISÄÄ!!" jne. RPM tunneilla tosin ei musiikkeihin hirveästi voi vaikuttaa, mutta sitten normaalit 75min spinnit (musiikit) tällä ohjaajalla oli milloin Zombi teemalla ja joskus oli Amerikka teema jne. Vastakohtana ohjaaja joka vaan polki ja aneemisena totes välillä "lisää" ja musiikkina oli pelkkää suomiräppiä...
    Käännä vaan Saskia sitä vipua siinä pyörässä kunnolla niin saat euphoria fiilikset ;)
    t. Riikka

    VastaaPoista
  2. Hahaa, teemaspinnut kuulostaa ihan mahtavalta! Eilen kömmin taas pyörän selkään, ja kun vähään aikaan ei ole treenannut kunnolla niin kummasti maistui taas tämäkin liikuntamuoto. Tosin en usko että ikinä saan siitä ihan samalaisia ensorfiinihumala-euforiakicksejä kuin attackissa, mutta pakko myöntää että oli ihan kivaa!

    VastaaPoista