keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Mitä tänään syötäisiin?

Sairastuvalta päivää. Eihän tätä tämän illan ratsastustuntia odotettukaan kuin kaksi kuukautta. Työmoraalini ei anna periksi lähteä tallille tänään, sillä olen ollut päivän kotona toipumassa. Nenäliinapaketin huvetessa olenkin ehtinyt syventymään teemaan, jota tässä blogissa ei olla vielä käsitelty, nimittäin syömiseen. Syömisen suhteen minua voisi kuvata jopa nirsoksi. Nirsoiluni ei kohdistu mihinkään tiettyyn ruokalajiin, vaan en yksinkertaisesti halua syödä pahaa ruokaa. Ruoanlaitto, raaka-aineiden laadukkuus ja kunnioittaminen sekä ruoan maittavuus ovat minulle tärkeitä asioita. Vuosien varrella ruoanlaitosta onkin tullut koko ajan entistä rakkaampi harrastus. En ole ikinä katsonut, mitä syön, en ole koskaan perehtynyt ravitsemustieteen saloihin. Syön vain sitä, mikä on minusta hyvää. Syön silloin, kun minulla on nälkä, ja syön sen verran, kuin jaksan. Olikin mielenkiintoista päästä ravitsemusterapiaa opiskelevan ystäväni koekaniiniksi. Pidin kolme päivää ruokapäiväkirjaa, yritin mahdollisimman tarkasti kirjata ylös kaiken, mitä söin, ja sain sen perusteella analyysin syömisistäni. Näihin kolmeen päivään sisältyi kaksi arkipäivää ja sunnuntai. Tähän tekstiin karsin yksityiskohtia hieman, eli ihan juustosiivun tarkkuudella ei tässä mennä, enemmän suuntaa antava :)


Sunnuntai:

Aamupala: kananmuna, 2 dl tuoremehua, 3 dl teetä maidolla ja 1 tl hunajaa, 2 palaa paahtoleipää juustolla ja kirsikkatomaateilla, 2 dl maustamatonta jogurttia, mustikoita 1/3 dl ja vadelmia 1/3 dl, hunajaa 1 rkl, 2 möllerin tupla kalanmaksaöljykapselia

Ruokamessuilla 2 suklaakonvehtia, juustomaistiaisia noin kahden siivun verran, 3 palaa lakritsia

Välipala: mandariini

Iltaruoka: Munakoiso-jauhelihakääröjä, 1,5 dl tsatsikia, salaattia (kirsikkatomaattia, kurkkua, cashew-pähkinöitä, pinjansiemeniä), 16 cl punaviiniä, 2 dl vettä, 1,5 dl jäätelöä

Vaalivalvojaisnapsut: popcorneja litra, 4 dl siideriä

Illalla 3 dl vettä

Munakoiso-jauhelihakääröt tsatsikilla


Maanantai:
Aamupala: 1,5 dl mysliä, 0,5 dl maitoa, 2 dl appelsiinimehua, 2 dl jogurttia, 2 möllerin tupla kalanmaksaöljykapselia

Välipala: 1 Mandariini ja 1,5 dl vettä

Lounas: 4 lihapullaa, 1 peruna, 1,5 dl salaattia, hapankorppu, 1 tl oivariinia, 2 dl rasvatonta piimää, 2 dl vettä, 1,5 dl kirsikkakiisseliä. (oli muuten ihan karseeta ruokaa!)

Välipala: 1 mandariini, 1 kaura-yosa, 3 dl teetä maidolla ja 1 tl hunajaa

1 Mandariini treenien jälkeen

Illallinen: "Jämälautanen", eli 1,5 kananmunaa paistettuna, munakoiso-jauheliharullaa, seesaminsiemen-perunoita, 1,5 dl salaattia, 1 siivu juustoa, 60 gr buffalamozzarellaa, 1 tl oliiviöljyä, ½ dl tsatsikia, 6 dl vettä

Tiistai:
Aamupala: 1,5 dl mysliä, 0,5 dl maitoa, 2 dl appelsiinimehua, 2 dl jogurttia, 2 möllerin tupla kalanmaksaöljykapselia

Töissä 3 dl teetä maidolla ja 1 tl hunajaa

Lounas: 120 gr leivitettyä seitiä, 1 dl perunamuusia, 1,5 dl salaattia, 1 tl oliiviöljyä, 0,5 dl kermaviili-tillikastiketta, 2 dl vettä, 2 dl rasvatonta piimää, 1 pala hapankorppua, 1 tl oivariinia, 1,5 dl hedelmärahkaa, 1,5 dl teetä

Välipala: Persikka-vadelma yosa ja puolikas rahkapulla

Illallinen: avokadopastaa, 3 dl vettä

Mandariini + 5 dl vettä illalla

Avokado-pasta


Kolmen päivän analyysin tulos oli tiivistettynä seuraava:
Syön tarpeeksi, voisin syödä enemmänkin etenkin sellaisina päivinä kun tulee treenattua. Kalorimäärät liikkuvat 2200-2500 välillä. Vitamiineja, hivenaineita ja erityisesti rautaa saan erittäin hyvin. Kuidun saanti heittelehti päivien mukaan, siihen voisin ehkä kiinnittää enemmän huomiota ja jatkaa hapankorppujen syömistä lounaalla. Kovien rasvojen syömiseen pitäisi myös kiinnittää huomiota - olen aikamoinen juuston mussuttaja :) Oli toisaalta kiva saada vahvistusta siihen, että saan kalsiumia tarpeeksi ja muutenkin ruokavalio on ihan järkevä. Itse olen viime aikoina pyrkinyt kiinnittämään huomiota siihen, että syön tarpeeksi välipaloja. Verensokeri laskee minulla herkästi, ja jos välipalat jäävät väliin, ostan herkästi karkkia kotimatkalla. Jos muistan syödä kahden aikaan töissä välipalaa, karkinhimoa ei tule.

Raaka-aineita kanttareliipastaan
Jos ravitsemusasiat kiinnostavat, suosittelen lukemaan Patrik Borgin blogia Pöperöproffa. Olen pari kertaa päässyt töiden kautta Patrikin luennolle, ja todella mukaansatempaavaa ja inspiroivaa kuunneltavaa kyllä on! Ehkä tärkeimpinä anteina luennoilta on, että ruokailun pitäisi olla aamupäiväpainotteista, aamiaisen tulee olla runsas ja välipaloja ruokien väliin. Ja ehkä se tärkein - syömisen pitää olla kivaa! Huonon omatunnon poteminen ja liiallinen analysointi vie syömisestä nautinnollisuuden. Näitä "teesejä" olen pyrkinyt noudattamaan, ja mitä enemmän niitä noudatan, sitä järkevämmin ja terveellisemmin syön.

Miten on, onko ruokateema sellainen, josta haluaisitte lukea? Viikon reseptivinkki kenties? Ideoita otetaan mielellään vastaan!

2 kommenttia:

  1. Viikon resepti vinkki olisi kiva idea! (kun teet niin hyvää ruokaa :) )
    Jessica

    VastaaPoista
  2. Hehee, teilläkin on tehty avokadopastaa. Mä tein sitä eilen ja toissapäivänä :D -H-

    VastaaPoista