keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Banaani se urheilijan tiellä pitää: kisaeväistä

Lupailin sitä kirjoitusta kisaeväistä jo jonkin aikaa sitten, eli täältä tulee. Kuten mainitsin, niin kisapäivänä syöminen on melko haasteellista. Ensinnäkin jännittää ja on vähän paha olo, niin ettei ruoka oikein tahdo maistua. Toisekseen ei edes kannata syödä kunnolla ennen suoritusta, koska vatsa täynnä on hankalaa suorittaa täysillä. Niinpä kisaeväisiin kannattaa kiinnittää vähän erityistä huomiota.

Kisapäivä alkaa kunnon aamupalalla. Koska se on koko päivän ainut ateria, syön silloin kunnolla vaikka ei olisikaan vielä kauhea nälkä. Pyrin pitämään huolta siitä että saan riittävästi sekä hiilareita että proteiineja, jotta nälkä pysyy loitolla kauan. Esim. kananmunat/munakas ovat kisa-aamun hittituote.


Itselläni aivan ehdoton kisaeväs on banaani. Se on kutakuinkin ainut kiinteä ruoka, mitä vatsaani laitan kisapäivän aikana. Banaani on täyttävämpi kuin useimmat hedelmät, eli sillä lähtee nälän tunne, ilman että kuitenkaan tulee liian kylläiseksi. Toimii sekä ennen että jälkeen suorituksen sekä miekkailun aikana, joten banskuja on aina mukana aimo kasa. (Trivia: Falunissa ruotsin paras naisottelija Kim söi todistetusti 4 banaania miekkailun aikana. NELJÄ!!?!! :D)

Tämän lisäksi eväänä on enimmäkseen erilaisia taikajuomia. Miekkailussa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia nesteytyksestä, joten sen aikana yleensä kuluu pullollinen Gatoradea/Poweradea tai vastaavaa. Palautusjuomia käytän tarpeen mukaan, en jokaisen lajin jälkeen vaan silloin kun siltä tuntuu. Ne ovat siitä hyviä että imeytyvät nopeasti ja auttavat jaksamaan kisan loppuun asti.

Ehkä ristiriitaisin taikajuomistani on RedBull. Moni kauhistelee sitä että urheilija voi juoda moista myrkkyä, mutta itselleni se toimii kaikista eniten psyykkauskeinona: jos olen juonut energiajuomaa niin eihän silloin voi väsyttää?! Miekkailuosiossa itseäni alkaa jostain syystä aina nukuttaa, joten sokeri+kofeiinilitku tulee tarpeeseen. Onhan se vähän moraalitonta jotenkin, mutta itselläni toimii. Varsinkin kun en juo sitä sen enempää kuin muutaman kerran vuodessa, ja kahvin kulutuskin on aika pientä. Mainittakoon siis myös, että usein tyydyn pelkkään kahviinkin myös kisoissa.


Taikajuomista tärkein lienee kuitenkin vesi. Nestehukkaisena keho ei ole kuosissa suorittamaan edes lähellä maksimia, joten nestetasapainosta pitää huolehtia ennaltaehkäisevästi koko ajan. Kaikki muut juomat ovat siis plussaa, ja vettä menee koko ajan.

Monet syövät kisapäivänäkin kunnollisemminkin, esim. pastasalaatti näyttää olevan suuressa suosiossa ruotsalaisten keskuudessa. Itse olen tehnyt sekä sen mokan että tankkasin edellisinä päivinä ihan liikaa, että sen että en tankannut kunnolla ja söin kisapäivänä liikaa. Olivat kumpikin huonoja vaihtoehtoja, erityisesti jälkimmäinen. Kannattaakin siis opetella itse tuntemaan mikä itselle sopii parhaiten ja olla sitten sen enempää välittämättä muiden neuvoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti