torstai 1. elokuuta 2013

Istuinluita etsimässä

Eilen pääsin vihdoin ratsastamaan kesätauon jälkeen Keravalle. Tunnille sain Lawrenzan, joka ei aina ole se mikään kaikkein yhteistyöhaluisin ja eteenpäinpyrkiväisin eläin maan päällä. Aikaisemmin minulla on ollut kovasti ongelmia saada Laura eteenpäin, ja Essin kommentit ovatkin olleet sen tyyppisiä, että minun pitää oppia psyykkaamaan tammaa paremmina ja olen itsekin huomannut, että saan Lauran (ja itseni) ratsastuksellani vain happamaksi. Keväällä edellinen tunti Lauran kanssa päätyi siihen, että Essi ratsasti Lauralla hetken, ja jo oli kummasti erilainen ratsu jalkojen välissä... Ehkä tästä sain uskoa itseeni valettua, että tällä kertaa teen jotain toisin. Tunnin harjoitus sopikin meille varsin hyvin, sillä teemana oli istunnalla vaikuttaminen.

Lawrenza vauhdissa - kuva täältä
Aloitimme tunnin kertaamalla että mitenkäs siellä hevosen selässä taas istuttiin. Istuinluiden etsiminen, korsetti, jalkojen paikka ja asento, kädet, rintakehä, selkä... Käytiin pala palalta istuntaa läpi, ja sen jälkeen aloitettiin käyntityöskentely ympyrällä. Käynti sai olla juuri niin hidas, kuin mitä hevonen halusi mennä, ja sen jälkeen istunnan avulla tehtiin pysähdyksiä ja käyntiin siirtymisiä. Hitaassa käynnissä oli aikaa miettiä istuntaa ja istuinluita, hakea oikeaa asentoa ja mukautua hevosen käyntiin. Ja kun oikea istunta ja hevosen oma rytmi rupesi löytymään, yllättäen hevosenkin käyntiin tuli tahtia, ja tuntumasta tuli tasaisempi. Ravissa pelattiinkin sitten kevennyksen avulla. Pidettiin tiivis pohjetuntuma ja pohje oikealla paikalla satulavyön takana. Kevennyksen piti olla raskas ja matala, ja tätä jatkettiin hetki. seuraavaksi ratsastettiin hetki kevyemmällä kevennyksellä ja reippaamassa ravissa, ja palattiin taas raskaaseen kevennykseen. Tämän seurauksena ravin rytmi parani ja Laura otti jo vähän enemmän takajalkoja alleen. Ravissa sainkin jo omasta mielestäni Lauran tuntumaan varsin mukavalta.

Laukkatyöskentelyssä meillä (lue minulla) oli ongelmia käsien kanssa. Laukkasimme suurella keskiympyrällä ja hevosen piti olla suora. Jostain kumman syystä jäin koko ajan kiinni sisäohjaan, sisäkäsi valui 10 senttiä liian alas, ulkokäsi siirtyi sään väärälle puolelle ja paino siirtyi liikaa sisälle päin. Tämän seurauksena Laura ei yllättäen käyttänyt ulkolapaansa kunnolla, ja jouduin tosissani tekemään töitä, että sain kädet pidettyä edes jotenkin oikeilla paikoilla. Käsien suhteen olenkin joutunut tekemään aivan valtavasti töitä koko kevään, ja vaikka pieniä onnistumisia välillä tuleekin, tuntuu ihan tuskastuttavalta, että miten voi olla niin vaikeaa saada pidettyä kädet oikeilla paikoilla. Kaiken kaikkiaan tunti oli todella hyvä ja sain taas monta ahaa-elämystä, niin kuin Essin tunnilla yleensä käy. Laurakin oli kovin tyytyväisen oloinen. Tänään lihasryhmistä kipeinä ovat lapojen väli, syvät vatsalihakset, kyljet, sisäreidet, ja lisäksi istuinluut huutavat hallelujaa... Että kai sitä jotain tuli tehtyä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti